Upozornila, že štandardne sa ako prvý kosí ozimný jačmeň a aj ten, ktorý sa pestuje na sladovnícke účely. "Podľa
monitoringu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory máme v
týchto dňoch pokosenú už približne tretinu jačmeňov. Spolu s ozimným sa
kosí už aj jarný jačmeň a poľnohospodári sa postupne púšťajú aj do
porastov repky olejnej. Pri pšenici ešte čakajú, keď definitívne dozrie.
Zatiaľ je pokosených len asi 0,15 % zasiatej výmery, ktorú
obhospodarujú členovia SPPK," spresnila.
Doterajšiu žatvu charakterizuje podľa Holéciovej jej skorší začiatok,
miestami poľahnuté porasty z dôvodu intenzívnych júnových dažďov, ale aj
hrabošmi doslova vyžraté parcely obilia v niektorých regiónoch.
Napríklad v bratislavskom regióne hraboš poľný poškodil približne
polovicu porastov. V niektorých lokalitách okresu Komárno škody na
obilí, repke a kukurici zase spôsobil ľadovec.
Do žatvy sa podľa hovorkyne postupne budú zapájať aj regióny stredného
Slovenska. Vo Zvolene už kosia, svidnícki poľnohospodári začali ozimný
jačmeň zbierať už 4. júla. Na Kysuciach, Turci, Orave a Liptove, v okolí
Žiliny a pod Tatrami sa žatva očakáva približne v druhej polovici júla.
Pripomenula, že vlani o takomto čase sa obilie zberalo počas extrémneho letného sucha. "V
tomto roku máme vďaka chladnému a daždivému jarnému počasiu najmä počas
mája oveľa priaznivejšie podmienky na vývoj poľnohospodárskych plodín.
Podľa informácií SHMÚ je v týchto dňoch začínajúce sa sucho len na
desatine územia našej krajiny, prevažne na strednom a západnom
Slovensku. V povrchovej vrstve je mierne až výrazné sucho lokálne na
Záhorí a Považí. Isté je, že aktuálne horúce počasie ešte urýchli
dozrievanie obilia a priebeh žatvy," podčiarkla.
Poľnohospodári preto podľa Holéciovej prosia motoristov o trpezlivosť na
cestách a ich ohľaduplnosť pri presune traktorov a veľkých kombajnov.
Aby sa v takomto počasí minimalizovalo riziko vzniku požiarov,
poľnohospodári budú podľa možností kosiť až do neskorých večerných
hodín.
Zdôraznila, že základom každej žatvy je čo najrýchlejšie naplniť sklady
novou úrodou a následne ju aj výhodne predať. O úspechu žatvy tak
nerozhodne len doterajší vývoj porastov a počasie v najbližších
týždňoch, ale aj ceny, za aké budú poľnohospodári vedieť svoje
dopestované obilie a repku predať svojim odberateľom na ďalšie
spracovanie.
Holéciová dodala, že poľnohospodári budú preto sledovať aj vývoj žatvy u
najväčších svetových producentov vrátane Ukrajiny a následnú tvorbu
cien, ktoré majú významný vplyv na predaj slovenskej úrody.